wat kun je doen om psychisch gezond te blijven?

0
2517

Als er ooit veel goede voornemens worden gemaakt, dan is het wel aan het begin van het jaar. Alleen is het zo jammer dat er van die goede voornemens meestal niet zoveel terecht komt. Het spreekwoord zegt niet voor niks dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens!

Je kunt je van alles voornemen, maar om echt het roer om te gooien en een andere koers te gaan varen in het nieuwe jaar, daar komt wel wat meer voor kijken dan het aanstrepen van een paar mooie voornemens op een lijstje.

Maar stel je voor dat het je dit keer wèl zou lukken om het anders te gaan doen in dit nieuwe jaar. Dan zit je misschien toch nog met van alles wat er in het verleden allemaal al is misgegaan en wat niet meer goed te maken is. Want dat verandert er niet door. Ik weet niet wat je de afgelopen jaren overkomen is of wat je misschien hebt uitgespookt, maar dat kan een behoorlijk blok aan je been zijn. En dat sleep je dan met je mee het nieuwe jaar in, of je dat nou wilt of niet. Niet zo’n prettig idee eigenlijk, zo aan het begin van een nieuw jaar. Wat zou het een bevrijding zijn wanneer je daar nou eens vanaf zou kunnen komen.

Weet je dat dat kan? Je kunt niet alleen los komen van wat er allemaal is misgegaan, maar ook van het onvermogen waardoor je eigenlijk al van te voren weet dat het toch weer het oude liedje gaat worden. Ik zal ’t je proberen uit te leggen.

Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom er al twee duizend jaar kerstfeest wordt gevierd? Ja, niet alleen maar om lekker te eten en te drinken en elkaar cadeautjes te geven natuurlijk, al is dat misschien het eerste waaraan je denkt. Nee, het heeft iets te maken met de geboorte van Jezus Christus.

Maar wist je dat we door de komst van Jezus Christus verlost kunnen worden van de last van het verleden? En dat je van Hem de kracht kunt krijgen om je goede voornemens royaal uit te voeren?

Nou, nou, zeg je misschien, als dat zo was, dan zou daar wel wat meer van te zien zijn, vooral bij degenen die zo nodig voorin de kerk moeten zitten! Moet je bijvoorbeeld eens kijken wat er in Noord-Ierland allemaal gebeurt. Dat zijn daar allemaal mensen die heel druk naar de kerk gaan. Jarenlang konden ze het nog niet eens opbrengen om tot een goed voornemen te komen, laat staan om het uit te voeren! En nu, met heel veel pijn en moeite, zijn ze dan zo ver dat ze zich voornemen om te stoppen met de ellende. Maar we moeten nog maar afwachten wat er van die goede voornemens terecht komt. Nee, erg indrukwekkend is dat nog niet!

Tja, daar heb je gelijk in. Maar je moet natuurlijk niet vergeten dat het dragen van een christelijk etiketje of het gaan naar een kerk op zichzelf nog helemaal niets zegt. Dat is hier ook zo. Vaak gaan mensen alleen maar naar de kerk omdat hun ouders daar toevallig bij hoorden. Of omdat de sfeer ze aanspreekt van het orgel, het zingen en de preek. Maar of iedereen die naar de kerk gaat en zich christelijk noemt ook werkelijk contact met God heeft, dat is de vraag. Want daar gaat het natuurlijk om. Dat is namelijk het enige wat echt werkt: contact met God. Dat is precies wat Jezus Christus heeft laten zien: dat je door het contact met God vrij komt van alles wat je belemmert om zo te leven zoals het de bedoeling is.

Ja, dat zeg je nou wel, hoor ik je nu denken, maar anderen zeggen weer dat je daarvoor bij Mohammed moet zijn. Of bij Boeddha. Of bij één of andere Baghwan. Waarom moet je het nou altijd maar over Jezus en over God hebben?

Heel simpel: omdat Hij de Enige is met Wie je voortdurend contact kunt hebben en Die je echt verlost. Verlost van je schuld en van je onvermogen. Hij is de Enige die de verantwoording voor je wil nemen, zowel voor je verleden als voor wat er nog voor je ligt.

Maar hoe werkt dat dan, en wat moet je dan doen? Nou, als dat je echt interesseert en je merkt bij jezelf dat je dat echt wilt, dan is het niet moeilijk. Dan kun je in jezelf, in je hart tegen Jezus zeggen, dat je Hem wilt leren kennen. “Ik ben als een licht in de wereld gekomen”, zegt Jezus. “Ik ben als een licht in de wereld gekomen om iedereen die op mij vertrouwt, uit het duister te halen. Ik ben het licht van de wereld. Wie mij volgt zal nooit in het duister rondtasten, maar leven in het licht”.

Nodig Hem uit om in je leven te komen. Dat is de eerste stap: de deur open doen en Hem welkom te heten. Als je dat eerlijk en met je hele hart doet, dan zul je merken dat Hij er is. En probeer Hem dan te zeggen wat je dwars zit over wat er allemaal gebeurd is. En vraag daar vergeving voor. En vraag Hem om hulp en kracht om het anders te gaan doen. Dat is de enige manier om van je goede voornemens iets terecht te zien komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in