de bron van levend water

0
3013

Op sommige plaatsen aan de kust spoelt er bij een bepaalde windrichting van alles aan. Als je met je kinderen of met je kleinkinderen ooit nog eens een strandwandeling maakt, dan moet je daar maar eens op letten, op al die aangespoelde rommel.

Je zou er een wedstrijd van kunnen maken: wie het voorwerp vindt dat het verste weg komt. Dan zul je tot je verbazing ontdekken dat er bijvoorbeeld blikjes en flessen aanspoelen uit Polen, Rusland, Engeland, Noorwegen, Zweden of uit landen die nog veel verder weg liggen.

Maar er spoelt natuurlijk wel meer aan dan alleen maar flessen en blikjes. Ik hoorde eens van iemand die op het strand een prachtige eikehouten balk vond. Die balk was nog groter en zwaarder dan een gewone spoorbiels. Hij wilde hem wel graag meenemen. Maar toen hij dat ding probeerde weg te slepen, merkte hij dat het moeilijker was dan hij dacht! Een paar meter lukte het nog wel. Maar toen moest hij het opgeven. Het ding was gewoon te zwaar.

Terwijl hij stond uit te blazen en een andere oplossing probeerde te bedenken, zag hij plotseling dat de vloed opkwam. Dat was het natuurlijk! In het water zou die balk bijna niets meer wegen. Dan zou zelfs een kind dat ding nog zonder veel moeite kunnen verplaatsen! En zo was het ook. Toen het water dichtbij was gekomen, sleepte hij de balk het water in en bracht hem zonder veel moeite naar de plaats waar hij hem hebben wilde.

Ja, in het water wordt alles een stuk lichter. Zelfs een zware steen die je normaal nooit zou kunnen tillen, kun je onder water zonder veel moeite verplaatsen. Misschien heb je dat als kind wel eens gemerkt toen je tijdens de vakantie in Duitsland of Oostenrijk in een beekje speelde en van stenen een dam wilde maken. Je haalde grote stenen naar boven, maar je kon ze niet uit het water krijgen. Want bóven water waren ze heel wat zwaarder dan ònder water! Dat is een natuurkundige wet, net als de wet van de zwaartekracht. En in de natuurkunde kunnen ze je dan ook precies vertellen hoe dat komt en hoe dat gewichtsverlies kunt berekenen. Maar daar gaat het vandaag op deze eerste Pinksterdag natuurlijk niet over. Hoewel, het heeft meer met Pinksteren te maken dan je misschien wel denkt…

Pinksteren. Wie weet er tegenwoordig nog wat Pinksteren betekent, en wat het ons te zeggen heeft! Dat zijn er niet zoveel meer. En wat is dat jammer. Want daardoor is het leven voor veel mensen veel zwaarder dan nodig is. En soms zelfs ondragelijk. Alleen maar omdat ze het geheim zijn kwijtgeraakt van Pinksteren. Daar wil ik je op deze eerste Pinksterdag toch even iets over zeggen.

In één van de vorige uitzendingen hebben we het er eens over gehad hoe we in elkaar zitten. Dat we allemaal een geest hebben. Die geest is ons “ik”, onze diepste persoonlijkheid. En die geest, ons diepste “ik”, die woont in ons lichaam. Ons lichaam is om zo te zeggen het huis waarin onze geest woont. Tenminste, totdat we dood gaan. Want dan verlaat onze geest het lichaam. Dan hebben we de geest gegeven zeggen we dan. Dan is het lichaam dood.

Maar goed, zover is het nog niet gelukkig. Nu woont je geest nog in je lichaam. Maar je woont er wel helemaal alleen. Er is niemand die bij je geest kan komen. Zelfs je man niet. Of je vrouw. Of je beste vriend of vriendin. Je geest zit opgesloten in je lichaam en die kan er niet uit. En dat is bij iedereen zo. Daarom is iedereen in principe een beetje eenzaam en alleen. Daardoor voel je je ook zo vaak machteloos. En onbegrepen. Want eigenlijk is er niemand die je helemaal door en door kent en begrijpt. Dat ervaren we als een gemis. Want iedereen voelt gewoon dat het niet de bedoeling is dat we zo eenzaam en zo machteloos zijn. Het lijkt wel of we iets zijn kwijtgeraakt. Iets wat geen mens ons kan geven. Iets heel belangrijks. Misschien wel het allerbelangrijkste.

Ja, we zijn op één of andere manier iets kwijt geraakt. Het is het contact met de Bron van het leven, met God zelf. Dát missen we, of dat nu willen geloven of niet. Dat is de oorzaak van dat onvermogen en die eenzaamheid. En daar gaat het met Pinksteren over. Pinksteren wil namelijk zeggen dat het voor iedereen mogelijk is geworden om met je geest contact te krijgen met de Geest van God, met God zelf. Daar gaat het met Pinksteren over, over de komst van de Geest van God in ons leven. Dat is de enige manier om echt van onze eenzaamheid en onze machteloosheid verlost te worden.

De tijdgenoten van Jezus hadden bij Hem gezien wat een verschil het maakt wanneer je hart wagenwijd openstaat voor God. Want zo leefde Hij. Jezus zelf vergeleek het openstaan voor God met het drinken van Levend Water. Zonder water verdort alles. En buiten het water is alles zwaar en niet te tillen. Maar doordat Hij open stond voor de Geest van God, en zijn leven daardoor vol was van Levend Water, was Hij bij machte alles te dragen wat er op Hem afkwam. Zelfs toen iedereen Hem in de steek liet en Hij op het punt stond om op meest gruwelijke manier vermoord te worden, was Hij nog in staat om vergeving te vragen voor zijn vijanden. Nou, dat geheim kunnen wij ook ontdekken. Iedereen die een verlangen heeft naar contact met God, iedereen die dorst heeft naar dat Levende Water, die mag daarvoor open staan, die mag drinken. Dat is de betekenis van Pinksteren: open staan voor Gods Geest, drinken uit de Bron van Levend Water.

Misschien liggen er een aantal problemen en zorgen als zware stenen op je maag, stenen die niet meer te tillen zijn en je dreigen te verpletteren. Dan mag je namens Jezus tegen God zeggen: “God, ik heb dorst, ik heb levend water nodig.” En als je dan openstaat voor alles wat God je op dat moment geven wil, dan zul je merken dat er inderdaad Levend Water je leven binnen komt. Het is dan net of die zware stenen van je problemen onder water komen te liggen en hun gewicht beginnen te verliezen. Je loodzware problemen en zorgen verdwijnen dan niet, maar ze verliezen hun gewicht. Dan kun je je hart bij God uitstorten en zal Hij je laten zien wat je ermee moet doen.

Kijk, dat is de betekenis van Pinksteren: drinken uit de Bron van Levend Water. Dan komt er een eind aan je onvermogen. Want door dat levende water verliezen je problemen en zorgen hun gewicht en worden ze handelbaar. Dan komt er ook een eind aan je eenzaamheid. Want dan krijgen jouw geest en de Geest van God contact met elkaar. Dan kun je je hart bij Hem uitstorten en kan Hij je laten zien wat je met je problemen aanmoet.

Het is vandaag eerste Pinksterdag. Ik heb geprobeerd een beetje duidelijk te maken wat daar de betekenis van is: dat iedereen mag drinken uit de Bron van Levend Water. Wat mis je veel wanneer je dat ook dit jaar weer aan je voorbij laat gaan. Dan mis je eigenlijk het allerbelangrijkste in je leven. Dan mis je de Bron van het Leven zelf.

Misschien is dat tot op dit moment wel het geval geweest. Gelukkig hoeft het niet zo te blijven. Je mag drinken. Drinken uit de Bron. Drinken van het Levende Water. Dat was het geheim van het wonderlijke leven Jezus. En ook van zijn volgelingen. En van alle echte christenen daarna. Dat geheim kan iedereen nog steeds ontdekken. Als je dorst hebt, mag je drinken. Levend Water! Dan verliezen je loodzware problemen hun gewicht en kun je ermee uit de voeten. Dan wordt het feest in je leven, Pinksterfeest!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in