God en sinterklaas

0
3600

Ben je al gedichten en surprises aan ’t maken? Of doe je niet aan Sinterklaas? Kennissen van mij die hebben het maar afgeschaft. Die werden daar zo zenuwachtig van! Elk jaar weer het zelfde liedje: alles gebeurde op het laatste moment.

Op de avond zelf moesten meestal de gedichtjes nog worden gemaakt. Onder hoogspanning natuurlijk. Nou, ze hebben het als een heerlijke bevrijding ervaren toen het niet meer hoefde!

Maar gelukkig is Sinterklaas voor de meesten van ons nog een echt feest. En vooral voor de kinderen natuurlijk. Zolang je als kind nog in Sinterklaas gelooft, kun je je geen mooier feest bedenken! Prachtig vond ik dat vroeger. Je hoefde alleen maar een paar mooie liedjes te zingen voor de schoorsteen en je schoen neer te zetten met een verlanglijstje erin. En Sinterklaas zorgde dan voor de rest.

Alleen als je ondeugend was geweest, dan zat je wat moeilijker. Dan kreeg je te maken met Zwarte Piet. Die wist goed raad met stoute kinderen! Die kregen met de roe of moesten in de zak! Daar kon je vroeger als kind nog wel eens een slapeloze nacht van krijgen. Maar tegenwoordig doet Zwarte Piet zulke dingen niet meer. Hij is pedagogisch wat wijzer geworden.

Ik hoorde eens van een christelijke kleuterjuf die wat moeite had met al die verhalen over Sinterklaas. Vooral toen het een keer erg stormde en de kleuters haar vroegen of ze niet voor Sinterklaas wilde bidden. Want ze waren bang dat hij met dat noodweer met paard en al van het dak af zou waaien. Nou, ze kwam er niet onderuit. Toen heeft ze maar gebeden voor alle mensen die in die nacht met zo’n storm op het dak moesten werken!

Maar wat denk je nou van zo’n biddende kleuterjuf? Is die nou zoveel wijzer dan de kinderen van haar kleuterklasje die nog in Sinterklaas geloven? Want eigenlijk doet ze toch precies hetzelfde: ze zingt mooie liedjes voor iemand die ze niet ziet en ze dient dagelijks haar verlanglijstje bij hem in!

Ja, zo wordt er vaak gedacht over degenen die geloven: dat ze een soort van Sinterklaas in de hemel hebben die ze God noemen. En dat ze ook nog geloven in een Zwarte Piet die de slechte mensen angst moet aanjagen. Die noemen ze dan de duivel.

Nu is het best mogelijk dat er mensen zijn die hun geloof op deze manier beleven. Alleen zullen die dan wel vaak teleurgesteld worden. Want Sinterklaas bestaat niet, ook niet in de hemel.

Maar wat bestaat er dan wel? Is er wel een God? Als je de bende in de wereld ziet, dan zou je zeggen van niet.

En een duivel? Bestaat die dan wel? Nou, daar is heel wat meer voor te zeggen! Op een jongerencamping werd eens een enquête gehouden onder de opgeschoten jeugd. Eén van de vragen was of ze wel eens iets van God hadden gemerkt. De meeste antwoorden waren ontkennend.

Toen kwam de vraag of ze wel eens iets hadden gemerkt van het bestaan van een duivel. Daar kwam wat meer reactie op. Daar hadden de meesten wel wat van gemerkt.

Hoe zou dat komen? Als je in de natuur om je heen kijkt en je ziet hoe perfect alles is geprogrammeerd, dan moet je wel tot de conclusie komen dat er een Grote Programmeur moet zijn die met een oneindige zorgvuldigheid alles heeft ontworpen. Maar kijk je naar de mensen, dan krijg je de indruk dat er alleen maar een duistere macht is die de dienst uitmaakt.

Zo zagen de eerste christenen dat ook. Ze zeiden dat alle ellende veroorzaakt wordt door de duivel die achter de schermen bij iedereen aan de touwtjes trekt. Maar ze verkondigden ook aan iedereen die dat horen wilde, dat Jezus Christus die duistere macht volkomen had overwonnen.

Maar stel dat dat nou eens waar is hè, dus dat Jezus 2000 jaar geleden inderdaad de duivel inderdaad volkomen heeft overwonnen. Hoe komt het dan dat na twee duizend jaar de duivel nog steeds aan de touwtjes lijkt te trekken?!

Toen Adolf Hitler in 1945 totaal werd verslagen, toen waren alle mensen in één klap vrij! Tot op de dag van vandaag merkt praktisch niemand meer wat van zijn macht. Maar na de overwinning van Jezus over de duivel, veranderde er bijna niets in de wereld! Hoe zit dat?

Weet je, er is een groot verschil tussen de manier waarop Adolf Hitler de mensen in zijn macht had en de manier waarop de duivel dat doet. Adolf Hitler is er nooit in geslaagd om het hart van de mensen te veroveren. Hij moest geweld gebruiken om ze eronder te houden. Alleen op die manier had hij de macht over ze.

Dat is met de duivel anders. Die is handiger. Hij dwingt de mensen niet. Hij verleidt ze. Net als een apenvanger. Weet je hoe een apenvanger in Afrika een levende aap vangt? Niet door in de boom te klimmen hoor, en ze met geweld te pakken. Dat lukt hem nooit! Nee, hij neemt een glazen fles met een wijde hals waar net een apenhandje door kan. In die fles legt hij een banaan. Als een aap die banaan ziet, denkt hij natuurlijk: die is van mij! Hij doet zijn handje in de fles en pakt de banaan. Maar door die banaan kan zijn handje niet meer terug! En nu zijn apen zo, dat ze er niet aan denken om die banaan ooit weer los te laten! Met het gevolg dat de apenvanger zonder moeite met het beest kan doen wat hij wil! Nou, zo werkt de duivel ook.

Ja, de duivel werkt net als een apenvanger. En als we niet uitkijken doen we net zo dom als die apen: we pakken alles van hem aan wat we grijpen kunnen en we houden het allemaal stevig vast! Zo raken we onze vrijheid kwijt en kan de duivel met ons doen wat hij wil.

En wat was het antwoord daarop van die eerste christenen? Die zeiden: Laat los, en je zult losgelaten worden! De duivel heeft geen macht en ook geen recht meer om je op één of andere manier vast te houden. Wanneer je ergens aan vast zit, komt het omdat je daar zelf aan vasthoudt en nergens anders door! Als je het probeert los te laten, zul je merken dat je dat ook kan. Want de macht van de duivel is door Jezus echt gebroken.

En werkte dat recept van dat handjevol christenen twee duizend jaar geleden? Ja hoor, dat staat als een paal boven water. Anders zou er niet eens een christelijke beschaving zijn gekomen. Het werkte als een sneeuwbal.

En vandaag? Werkt dat ook vandaag nog? Jazeker, het werkt nog steeds. Maar of je er wat van merkt, dat hangt helemaal van jezelf af. Je moet er zelf voor willen kiezen. Waar leef je voor? Wil je vast blijven zitten aan allerlei zoethoudertjes die eigenlijk niet eens de moeite waard zijn om voor te leven? Of durf je alles los te laten om voortaan als een vrij mens samen met God door het leven te gaan?

Nee, dan zul je God niet gaan ervaren als een soort Sinterklaas. Je zult hem leren kennen als je Hemelse Vader die het beste met je voor heeft. Hij heeft een plan voor je leven. Niet alleen voor het leven hier op aarde, maar ook voor het leven hierna. Ook zul je gaan merken dat je de dingen anders gaat zien en dat je een positieve invloed gaat krijgen op je omgeving.

Is die positieve invloed dan geen druppel op de gloeiende plaat? Dat zou je misschien wel denken als je alle ellende in de wereld ziet! Maar vergis je niet hoor. Het is geen druppel op een gloeiende plaat, het is een vonk in een hooiberg! Een heel kleintje misschien, maar wel heel aanstekelijk.

De wereld zal er niet zo gauw wat van merken wanneer je zo gaat leven. Maar je eigen kleine wereldje zoveel te meer. En daar moet het toch beginnen! Verbeter de wereld en begin bij jezelf! zegt het spreekwoord.

geschreven door Dick Baarsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in