de griepspuit en God

0
2802

Heb je ook al een griepprik gehaald? Of ben je nog geen 65? Sommigen zijn er een dag wat hangerig van heb ik gehoord. En dat kan ook best, want eigenlijk maakt zo’n griepprik je een heel klein beetje ziek.

Ze spuiten je namelijk wat van het griep-virus in zodat je lichaam gedwongen wordt om ertegen in het geweer te komen en er anti-stoffen tegen te gaan produceren. Natuurlijk is het virus dat je je inspuiten zo verzwakt, dat je er niet echt ziek van kunt worden. Maar je lichaam komt er nog wel tegen in opstand. Kijk, en dat is nou net de bedoeling. Want de antistoffen die je lichaam daardoor aanmaakt, blijven paraat en actief. Komt er daarna een invasie van het echte virus, dan is je lichaam daarop voorbereid. Want door die griepprik ben je daar dan immuun voor geworden.

Ja, dat was een reuze ontdekking: dat je immuun kon worden voor allerlei besmettelijke ziekten door je er een heel klein beetje mee te laten besmetten. Het begon met pokken, een heel gevaarlijke besmettelijke ziekte die vroeger elk jaar duizenden slachtoffers maakte. Zo rond het jaar 1800 merkte een engelse boerin dat haar kinderen geen pokken kregen omdat ze bij het melken in aanraking waren geweest met de pokken op de uiers van een koe. Dat vertelde ze een engelse arts, een zekere Jinner. Toen er het jaar daarop weer een pokken-epidemie uitbrak, nam hij de proef op de som. Hij entte een jongetje in met het vocht van koepokken. Een paar dagen later besmette hij datzelfde jongetje op dezelfde manier met kinderpokken. Tot zijn verrassing bleek het ventje daar inderdaad immuun voor te zijn geworden. Het werd niet ziek. De koepokken hadden hem ook niet ziek gemaakt, maar ze hadden zijn lichaam wel gestimuleerd om afweerstoffen te produceren waardoor hij immuun was geworden voor de kinderpokken.

Ja, je kunt ergens immuun voor worden wanneer je je laat inenten met een verzwakte of dode vorm ervan. Kinderen worden tegenwoordig immuun gemaakt voor kinkhoest, difterie, roodvonk, polio en nog een aantal andere kinderziekten door ze in te enten met dode of verwaterde bacteriën van die aandoeningen.

Maar dat principe werkt niet alleen bij ziekten hoor. Je kunt voor andere dingen ook immuun worden. Wanneer een kind het op de middelbare school bijvoorbeeld wat ongelukkig treft met een docent, dan zie je hetzelfde gebeuren. Als een geschiedenisleraar op een vreselijk dorre en doodse manier les geeft, dan krijgen de kinderen daardoor steeds meer een hekel aan dat vak. Op die manier ontwikkelt er zich bij de kinderen zo’n afkeer voor geschiedenis, dat ze dat vak het bij de keuze voor het eindexamenpakket als eerste laten vallen. Gewoon omdat ze er door die leraar om zo te zeggen tegen werden ingeënt met saaie en dooie geschiedenis-lessen. Daardoor werden ze immuun voor dat vak.

Ik vraag me af of dat met het geloof in God ook niet vaak voorkomt. Het kan zijn dat je daar volkomen immuun voor bent geworden omdat je vroeger ingeënt bent met een dooie en dorre vorm van godsdienst. Misschien ben je wel opgegroeid in een kerkelijk gezin waar het geloof alleen maar bestond uit het naleven van een aantal duffe en dorre regels en rituelen die je niks deden. Of je hebt dat gezien bij anderen die vooraan in de kerk zaten. Nou, dan is het niet verbazend dat je voor de rest van je leven immuun bent geworden voor alles wat met geloof en kerk te maken heeft! Eigenlijk is het nog een wonder dat je dit stukje zit te lezen!

Maar laat je niets wijs maken hoor. Een leven met God is heel wat anders. Weet je, je moet jezelf eens de kans geven om te ontdekken wat het geloof in God nou werkelijk voor je kan betekenen, ook al ben je er nu misschien nog immuun voor. Want dat komt gewoon omdat je er tot nu toe alleen nog maar een slap aftrekseltje van hebt gezien.

Over een paar dagen is het weer kerst. Zou dat ook weer een soort geestelijke griepprik worden voor veel mensen? Want de manier waarop het kerstfeest in het algemeen wordt gevierd is ook niet meer dan een slap aftrekseltje van het echte. Want waar het nou echt om gaat: de komst van Jezus Christus in deze wereld, daar staat bijna niemand meer bij stil. Maar ik hoop toch dat je je niet zult blindstaren op al dat sentimentele gedoe en die hele commerciële kermis eromheen. Want dat werkt net zo als die griepprik.

Nee, het gaat erom wat Jezus zelf zegt over zijn komst in deze wereld. Hij zegt: “Ik ben als een licht in de wereld gekomen, om iedereen die op mij vertrouwt, uit het duister te halen. Ik ben het licht van de wereld. Wie mij volgt zal nooit in het duister rondtasten, maar leven in het licht”.

Dat is de echte bedoeling van kerst: Dat Jezus Christus je leven binnenkomt. Als je Hem uitnodigt dan doet Hij dat. Dan ga je dat ervaren. Je zult zien dat er dan een nieuwe wereld voor je opengaat. Dan krijg je een heel ander zicht op de dingen. Dan gaat er een licht voor je op in de duisternis. Je hebt er geen idee van hoe bevrijdend dat werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in