waarom is het een puinhoop in de wereld

0
2658

“Jullie moeten niet zo zeuren over het geloof. Zonder geloof kun je ook wel goed leven. Ja, misschien nog wel beter! Want er zijn heel wat ongelovige mensen die stukken beter leven dan al die mensen in de kerk. Die zitten daar waarschijnlijk alleen maar om hun slechte geweten te sussen!”

Tja, misschien zit er wel wat waars in die redenering. In het verleden waren het niet altijd de besten die in de kerk zaten. En degenen die er niet heengingen, waren meestal ook niet de slechtsten, integendeel. Hoe vaak is het niet gebeurd dat de kerk aan de kant stond van de rijken en de machthebbers, en dat de armen met praatjes over de eeuwigheid zoet gehouden werden. En hier en daar komt dat nog steeds voor. Geen wonder dat er veel mensen zijn die daardoor niks moeten hebben van geloof of kerk. “Er is al 2000 jaar christendom!” zeggen ze. “En nog is het een grote puinhoop in de wereld! En die puinhoop wordt voor een groot deel ook nog veroorzaakt door al die gelovigen die met elkaar overhoop liggen!” Na twee duizend jaar Christendom is het dus nog steeds een rommeltje in de wereld, wordt er gezegd. Met andere woorden: het werkt dus niet.

Maar is er ook al niet meer dan tweeduizend jaar zeep?! En nog lopen er smerige mensen rond! Werkt daarom de zeep niet? Natuurlijk wel. Die is echt wel goed. Maar de fout ligt natuurlijk bij de mensen die er geen gebruik van maken. Zelfs al zouden die smerige mensen met brokken zeep bij elkaar de ramen ingooien, dan nog zegt dat niets verkeerds van de zeep! Dan zijn het toch nog steeds de ménsen die niet deugen. Van de zeep zou je dan hooguit kunnen zeggen dat er misbruik van wordt gemaakt. Zou dat met het geloof in God en in Jezus ook niet zo zijn?

In de loop der eeuwen zijn er heel wat mensen geweest die het geloof misbruikten om macht te krijgen en hun medemensen uit te buiten. Dat is niet te ontkennen. Maar gelukkig waren er ook heel wat die hun geloof op de juiste manier in praktijk brachten. Veel van wat ze gedaan hebben, staat niet in de geschiedenisboekjes. Maar we plukken er tot op de dag van vandaag nog wel steeds de vruchten van. De zorg voor zieken, zwakzinnigen, hulpbehoevenden en zwakken vindt zijn oorsprong bijvoorbeeld in het christelijke denken. Ook het besef van wat goed is en wat niet, is hoofdzakelijk gebaseerd op christelijke normen en waarden. Zelfs de oorspronkelijke principes van het humanisme en socialisme zijn voor het merendeel geïnspireerd door de leer van Christus.

Misschien denk je dat dit allemaal een beetje ver gezocht is. Maar zie je niet wat er aan het gebeuren is nu het geloof in God steeds meer wordt losgelaten? Dat allerlei oude heidense praktijken weer populair beginnen te worden en in een nieuw jasje worden gestoken? Is het niet verbazend dat moderne en intelligente mensen tegenwoordig weer gezondheid, wijze raad en hulp gaan zoeken in oud, primitief bijgeloof? Het geloof in God en in Jezus Christus vinden ze onwetenschappelijk en uit de tijd. Maar met het geloof in draaiende glaasjes, de stand van de sterren, genezende krachten van edelstenen, gelukspoppetjes en bijzondere armbandjes hebben ze geen enkele moeite.

En merk je niet wat er gebeurt in onze maatschappij nu het geloof in God steeds meer verdwijnt? Hoe alles verloedert en bederft? Weet je, vaak ga je de waarde van iets pas ten volle beseffen als je het kwijt raakt. Dat zal met onze christelijke beschaving ook wel zo gaan. Misschien merk je het in je eigen leven ook wel. Nu er dingen om je heen wegvallen en de maatschappij begint te veranderen, ga je beseffen dat je geen houvast hebt. En dat het leven eigenlijk zo zinloos is.

Ga het nu niet zoeken in allerlei geheimzinnige en occulte oplossingen die je worden aangeraden. En laat je ook niet misleiden door allerlei negatieve kreten over het geloof in God en in Jezus. Jezus zei: “Ik ben het Licht der wereld. Wie Mij volgt, (dus wie Mij serieus neemt en bij Mij in de leer gaat), zal nooit meer in het duister rondtasten, maar het zal licht zijn in zijn leven.”

Dat is het toch wat je nodig hebt: licht in je leven en in je hart? Je zult het nergens anders kunnen vinden. En geloof het of niet: het ligt echt binnen ieders bereik, al twee duizend jaar lang!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in