in de bijbel leren lezen

0
2874

Je Bijbel gebruiken! Makkelijker gezegd dan gedaan. Want de Bijbel is geen boek dat je in één ruk van voor naar achter even uitleest.

Daarvoor is het niet alleen te dik (een kleine duizend pagina’s!), maar dat komt ook omdat het eigenlijk een bibliotheek is van wel 66 boeken in één band. In die boeken hebben zo’n 31 profeten en later ook 8 leerlingen van Jezus in de loop van 16 eeuwen neergeschreven wat ze van God aan inzicht en aan geestelijke schatten ontvingen. Daarin vinden we ontzettend veel dingen die we nodig hebben, ook nu nog. En het wonderlijke is dat God heel direct tot je kan spreken wanneer je daar met een open hart in leest.

De boeken uit het eerste deel, het Oude Testament, zijn geschreven vóór de geboorte van Jezus Christus. Die hebben christenen en joden gemeenschappelijk. Daarin kun je lezen over het ontstaan van de wereld en de mensheid en over de geschiedenis van Israël, het volk waar God een bijzondere bedoeling mee had. Ook alle joodse wetten en leefregels kun je daarin vinden. Verder vind je in het Oude Testament boeken met liederen, gebeden, spreuken en voorspellingen over de komst van de Verlosser en de toekomst van de wereld.

Het tweede deel, het Nieuwe Testament, bestaat uit de geschriften van de eerste christenen: vier biografieën over Jezus, een boek over de beginjaren van het christendom, een aantal brieven die ze elkaar geschreven hebben en nog een boek over de eindtijd.

Alle boeken van de Bijbel hebben een eigen titel en zijn onderverdeeld in hoofdstukken. Elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in verzen. Daardoor is het heel makkelijk aan te geven waar een bepaald stukje in de Bijbel staat. De Tien Geboden staan bijvoorbeeld in het boek Exodus in het Oude Testament, in hoofdstuk 20 vanaf vers 1 tot en met vers 17. Meestal wordt het dan aangegeven met: Exodus 20:1-17.

De plaats van de verschillende boeken kun je vinden in de inhoudsopgave aan het begin van het Oude en van het Nieuwe Testament. Het Nieuwe Testament is wel een stuk dunner. Om dat te vinden moet je dus ver voorbij de helft van de Bijbel zijn. Het Nieuwe Testament is ook afzonderlijk te krijgen.

Je moet wel even uitkijken welke vertaling je neemt. Er is er één van bijna 400 jaar geleden in oud-Nederlands, de z.g. Statenvertaling. Het is een prachtige vertaling maar moeilijk te lezen als je daar niet aan gewend bent. Maar er zijn er ook in een vertaling van 1951 of van een paar jaar terug. Je kunt het beste beginnen met een vertaling in hedendaags Nederlands, bijvoorbeeld “Groot Nieuws voor u” of “Het Boek”. De laatste is het meest begrijpelijk. Ze zijn praktisch allemaal in elke boekhandel te koop.

Wanneer je in de Bijbel wilt gaan lezen, dan kun je beginnen bij het begin: het boek Genesis. Daarin lees je over de schepping, de geschiedenis van de eerste mensen en over de stamvaders van Israël. Daarna kun je een levensgeschiedenis van Jezus nemen. Dus één van de eerste vier boeken van het Nieuwe Testament: Matteüs, Marcus, Lucas of Johannes. Dat zijn de namen van de schrijvers waarnaar de boeken genoemd zijn. Daarna het vijfde boek, Handelingen. Daarin staan de belevenissen van de eerste christenen.

Natuurlijk kom je veel dingen tegen die je niet meteen begrijpt. Dat is niet erg. Het is met het lezen van de Bijbel net zoals het eten van appels die op een schaal liggen. Sommige appels zijn rijp, andere nog niet. Je begint met de rijpe, de anderen laat je nog even liggen. Die worden vanzelf rijp na verloop van tijd. Zo kun je ook de Bijbel lezen. Bijt je tanden niet stuk op de dingen die je nog niet begrijpt. Houd je bezig met datgene wat je wel duidelijk is. Daar heb je op dat moment meer dan genoeg aan. En na verloop van tijd zul je merken dat er weer andere dingen zijn die je begrijpt en die je aanspreken. Op die manier raak je niet gauw uitgelezen in de Bijbel.

Het zou ook heel goed zijn om mensen te vinden die de Bijbel al wat langer op deze manier gebruiken. Die kunnen je dan op weg kunnen helpen.

Ook zijn er overal bijbelkringen waar ze met elkaar met de Bijbel bezig zijn. Maar kijk uit dat je niet op een kring terecht komt waar ze meer in allerlei boekjes óver de Bijbel lezen dan in de Bijbel zelf. Dan wordt de Bijbel waarschijnlijk alleen maar gebruikt om te bewijzen dat die boekjes zo goed en zo waar zijn. En dat is de omgekeerde wereld…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in