wie is Jezus

0
1284

de naam Jezus is wereldberoemd, de meeste mensen op aarde hebben Zijn naam weleens gehoord. Ongeveer ⅓ deel van de wereldbevolking noemt zichzelf christen. In de Islam is Jezus de op een na grootste profeet (na Mohammed). En van de resterende mensen hebben de meeste mensen ook weleens van Hem gehoord of kennen Zijn naam.

2000 jaar geleden werd Hij geboren in Bethlehem. Hij had Joodse ouders en Zijn vader was timmerman, hoogst waarschijnlijk leerde Jezus al op vroege leeftijd dit vak. Rond Zijn 30ste begon Hij zijn openbare leven als rondreizend leraar. Hij koos 12 mensen uit (ook wel de discipelen genoemd) en leidde hen op. Hij reisde door heel Galilea (Noord-Israel) en soms ook naar aangrenzende niet-Joodse gebieden.

Zijn op zijn zachtst gezegd nogal ongewone onderwijs, in combinatie met spectaculaire genezingswonderen, zorgde er al snel voor dat Hij een enorme aanhang achter zich aan kreeg. De beweging rond Jezus werd zo groot dat deze een bedreiging begon te worden voor de gevestigde orde. Ook bracht Hij de schijnheiligheid van deze mensen genadeloos aan het licht, waardoor ze Zijn bloed wel konden drinken.

Ze besloten dan ook dat ze van Hem af moesten en die kans kregen ze toen Hij naar Jeruzalem ging. Door hun contacten met de Romeinse heersers lieten ze Hem arresteren en na een schijnproces werd Hij veroordeelt tot de kruisdood.

normaal gesproken zou hier het verhaal eindigen, een voetnoot in de geschiedenis.

Het byzondere van Jezus is dat Zijn dood niet het einde was maar het begin. Het christendom bestaat alleen maar door wat er na Zijn dood is gebeurd.

Na de kruisdood van Jezus waren Zijn leerlingen totaal verslagen en bang voor de heersende elite. Wat zou er met hen gebeuren. Maar 3 dagen na zijn dood begonnen ze in vuur en vlam te verkondigen dat hij uit de dood was opgestaan, dit middenin een zeer vijandige omgeving.

Maar het waren niet alleen hun woorden, ze gingen ook gepaard met zeer spectaculaire genezingswonderen waardoor steeds meer mensen in Jeruzalem gingen geloven in Jezus. Als een olievlek breidde dit nieuwe geloof zich uit, eerst in Jeruzalem maar al heel snel ook naar de omringende landen.

11 van de 12 discipelen hebben het met de dood moeten bekopen dat ze  tegen de wil van de autoriteiten in bleven verkondigen dat Jezus uit de dood was opgestaan. Zouden ze werkelijk bereid zijn geweest te sterven voor een boodschap die een leugen was, terwijl ze ook nog wísten dat het een leugen was? Dat lijkt wel heel onwaarschijnlijk.

Op mijn 24ste werd ik door mijn broers uitgedaagd om het leven van Jezus te onderzoeken. dat onderzoek heeft mijn leven veranderd.

De centrale vraag is: wie is Jezus. dit is volgens mij de belangrijkste vraag in het leven die door ieder mens beantwoord zal moeten worden. Ga dus mee op onderzoek naar de vraag: wie is Jezus.

De eerste vraag die moet worden beantwoord is: heeft Hij eigenlijk wel bestaan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in