de opstanding

0
2148

Er zijn maar weinig historici die betwijfelen of Jezus wel echt bestaan heeft. En dat Hij gekruisigd is (wat in die tijd een normale manier van executie was) wordt ook nauwelijks in twijfel getrokken.

Maar dat Hij is opgestaan uit de dood, zoals christenen geloven, dat wil er bij de meesten niet in. Toch is dit de hoeksteen van het christelijk geloof. Als er bewezen kan worden dat Jezus niet uit de dood is opgestaan, is dat het einde van het christelijk geloof. Dan kan de Bijbel met het oud papier mee.

Zoals eerder te lezen was in het onderwerp bijbelse geschiedenis, werd Jezus uiteindelijk gevangen genomen op beschuldiging van godslastering omdat Hij zichzelf min of meer gelijk aan God stelde. Na een schijnproces werd Hij ter dood veroordeelt en gekruisigt. Voor de volgelingen van Jezus (de discipelen) was deze hele toestand een onthutsende ervaring. Hun droom spatte min of meer uiteen toen hun Held aan het kruis geslagen werd alsof Hij een ordinaire misdadiger was. Zij geloofden dat Jezus gekomen was om nu al Zijn koninkrijk te vestigen en de Joden te bevrijden van de Romeinse overheersers. Met zijn dood leek alles afgelopen te zijn. Na de kruisiging gingen ze dan ook verslagen uiteen, totaal ontgoocheld en vol verdriet. Het boek Jezus kon gesloten worden, ze hadden kennelijk op het verkeerde paard gewed.

maar de gebeurtenissen namen een verrassende wending …

Op de ochtend van Pasen gingen enkele vrouwen naar het graf om de begrafenis af te ronden. Ze gingen op weg maar eenmaal aangekomen liep het allemaal totaal anders. De steen was weggerold en het graf bleek leeg te zijn. Ze waren op weg gegaan om de begrafenis af te ronden, maar kregen ter plekke een nieuwe rol: Ze werden boodschappers van het goede nieuws dat Jezus uit de dood was opgestaan.

Toch kunnnen de andere volgelingen het niet geloven. Jezus uit de dood opgestaan, onmogelijk! Pas nadat Jezus persoonlijk aan hen verschenen is breekt ook bij hen deze geweldige waarheid in volle omvang door. En dan zijn ze ook niet meer te stuiten.

Binnen enkele weken zetten ze heel Jeruzalem op de kop met hun mededeling dat Jezus leeft. Maar daarover meer in de volgende onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in