er zijn wat Jezus betreft slechts 3 mogelijkheden

0
2089

kun je iemand die de de dingen zei die Jezus zei en de dingen deed die Jezus deed slechts een goed voorbeeld of een voorbeeldig leraar noemen? Toch is dat het antwoord dat mensen het meeste geven op de vraag “wie is Jezus”. De Joden in de tijd van Jezus hadden scherp in de gaten dat Jezus zich volkomen identificeerde met God, dat zijn aanspraken veel verder gingen als die van een gewone leraar.

DRIE MOGELIJKHEDEN

eigenlijk zijn er maar drie mogelijkheden: of Hij was die Hij zei dat Hij was, of Hij was hopeloos in de war en hoorde eigenlijk in een psychiatrische kliniek thuis, of Hij was een leugenaar die de mensen bewust misleidde. een andere optie is er niet.

Kwam Jezus over alsof Hij in de war was? Kenmerken van zulke mensen zijn dat ze niet in staat zijn zich te verbinden met de werkelijkheid om hen heen, dat ze nauwelijks persoonlijke relaties kunnen ontwikkelenen dat ze zeer gebrekkig zijn in hun communicatie. Is dit van toepassing op Jezus? Totaal niet! Jezus was een meester in de communicatie, Hij had een ongekend diep inzicht in de werkelijkheid en was meer dan enig mens in staat tot het leggen van diepe relaties. In heel zijn leven en persoonlijkheid is geen spoor van onevenwichtigheid te vinden.

zat Hij de boel dan bewust te bedriegen? Dat lijkt al helemaal niet te geloven. Jezus zelf stelde elke vorm van schijnheiligheid genadeloos aan de kaak. Kan het dan zo zijn dat zijn eigen leven één grote leugen was? En was Hij dan ook nog bereid die leugen tot het einde toe consequent vol te houden, was Hij bereid hiervoor een gruwelijke dood te sterven aan het kruis? Ook dit lijkt wel heel erg onwaarschijnlijk.

Jezus was niet slechts een groot leraar. Daarvoor onderscheidt Hij zich teveel van andere mensen. Je mag hem een leugenaar noemen, je kunt ernstige twijfels hebben bij zijn geestelijke toestand, maar het etiket ‘slechts een goed voorbeeld of een groot leermeester’ is een etiket dat Hem beslist niet opgeplakt mag worden.

Maar wat moeten we dan wel aan met deze Persoon die zulke onvoorstelbare uitspraken doet? Zou het kunnen zijn dat Hij toch gelijk heeft?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in