boze geesten

0
2832

Een tijd geleden waren we op een begrafenis. Er waren veel mensen. Na afloop werd er het gebruikelijke kopje koffie gedronken. Toen de meeste kopjes leeg waren gebeurde er iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt.

Zonder enige aanleiding sprong het kopje van één van de aanwezigen die vlak bij mij zat in duizend stukjes. Pang. Een doodse stilte volgde. De man van dat kopje keek verbijsterd naar de brokken. Om de spanning wat te breken, dacht ik een grappige opmerking te moeten maken. “Dat zijn de boze geesten!” zei ik. Nou, dat had ik beter niet kunnen zeggen, want ik zag dat de gedachte aan boze geesten op een begraafplaats de goede man nog meer de stuipen op het lijf joeg. Gelukkig namen de andere aanwezigen mijn opmerking wat minder serieus en begonnen te lachen. Dat brak de spanning. Eén van hen had ooit het zelfde eens meegemaakt met een nieuwe glazen kan. De oorzaak schijnt te zitten in een verkeerde spanning in het materiaal.

Ja, boze geesten. Waar denk je aan als je die woorden hoort: boze geesten. Het roept misschien gedachten bij je op aan het bijgeloof uit de middeleeuwen of aan de medicijnmannen in donker Afrika. Of je moet denken aan spiritistische seances en aan de Satanskerken waarover je tegenwoordig soms in de krant leest.

Als je iets weet van wat er in de Bijbel staat, dan herken je die woorden ook wel. In de Bijbel wordt namelijk vrij veel gesproken over boze geesten. Die kunnen mensen zo in hun macht hebben dat er sprake is van bezetenheid. Maar in diezelfde Bijbel staat ook dat Jezus zijn volgelingen de macht gaf om mensen die bezeten waren, daarvan te bevrijden. Dat maakte in de eerste eeuwen van het christendom grote indruk. 200 jaar na Christus schreef een zekere Tertullianus in een boekje waarin hij de christenen verdedigt tegen de Romeinen die hen vervolgden, nog het volgende:”Laat men voor uw rechterstoel iemand brengen van wie bekend is dat hij door een boze geest wordt gedreven. Door een christen, wie dan ook, bevolen om te spreken, zal die geest toestemmen dat hij werkelijk een boze geest is en ook dat hij zich bij andere gelegenheden als een god voordoet. De heerschappij en macht die wij over de boze geesten hebben, komt ons toe uit het noemen van de naam van Christus. Zo ziet gij ze dan bij onze aanraking op ons bevel de lichamen verlaten, onwillig en weerstand biedend, zich schamend in uw tegenwoordigheid…”

Je kunt je afvragen in hoeverre bezetenheid ook nog in deze tijd voorkomt. Het zou me niet verbazen wanneer we daar in de toekomst steeds meer mee te maken zullen krijgen. We zakken steeds meer terug in een nieuw heidendom, compleet met allerlei occulte en demonische praktijken. Er komen steeds meer mensen die uit nieuwsgierigheid zichzelf openstellen voor allerlei bovennatuurlijke ervaringen. En dan is het maar de vraag, wat je op die manier allemaal naar binnen haalt! En of je dat allemaal wel kunt beheersen.

Elk jaar vieren we in Nederland Pinksteren. Ik weet niet of je op de hoogte bent van de oorspronkelijke betekenis van Pinksteren, maar Pinksteren heeft óók te maken met het openstaan voor een bovennatuurlijke ervaring. Pinksteren wil namelijk zeggen dat het voor iedereen mogelijk is geworden om met je geest contact te krijgen met de Geest van God, met God zelf. Daar gaat het met Pinksteren over, over het binnenlaten van Gods Geest in ons leven. De eerste christenen hadden bij Jezus gezien wat een verschil het maakt wanneer je hart wagenwijd openstaat voor God. Want zo leefde Hij. Doordat Hij open stond voor de Geest van God, was Hij bij machte alles te dragen wat er op Hem afkwam. Zelfs toen iedereen Hem in de steek liet en Hij op de meest gruwelijke manier werd vermoord, was Hij nog in staat om vergeving te vragen voor zijn vijanden.

Nou, dat geheim kunnen wij ook ontdekken. Iedereen die een verlangen heeft naar contact met God, die mag daarom vragen en daar voor open staan: open staan voor Gods Geest.Aan het begin hadden we het over boze geesten. Dat mensen daarmee bezeten kunnen raken door alsmaar bezig te zijn met occulte en bovennatuurlijke zaken. De eerste christenen waarschuwden daartegen omdat we als mensen geen idee hebben van wat er zich allemaal in de onzichtbare wereld afspeelt en waar we dan mee in contact komen. Het brengt je in de war en uiteindelijk loopt het uit op een uitzichtloze duisternis.

Nee, er is maar één Geest waarvan we werkelijk weten hoe Hij is en wat Hij met ons voor heeft. Dat is de Geest door wie Jezus Christus zich liet inspireren: de Geest van God. Daar kunnen we ons rustig wagenwijd voor openstellen. Wat mis je veel wanneer je dat aan je voorbij laat gaan. Dan mis je eigenlijk het allerbelangrijkste in je leven. Dan mis je de Bron van het Leven zelf. Misschien is dat tot op dit moment wel het geval geweest. Dat merk je vooral aan je onvermogen om zo te leven zoals dat eigenlijk de bedoeling is. Gelukkig hoeft het niet zo te blijven. Je mag je laten vervullen van de Geest van God. Dat was het geheim van het wonderlijke leven Jezus. En van de eerste christenen. En ook alle echte christenen daarna. Dat geheim kan iedereen nog steeds ontdekken. Dan komt er een eind aan je onvermogen. En ook aan je eenzaamheid. Want dan krijgen jouw geest en de Geest van God contact met elkaar. Dan kun je je hart bij Hem uitstorten en kan Hij je laten zien wat je met je problemen aanmoet. Dan wordt het feest in je leven, Pinksterfeest!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in