wat moet God doen volgens u?

0
2252

ja, elke keer als je naar het journaal kijkt of in de krant leest, komt de vraag weer boven: Als er een God is, waarom doet Hij dan niks aan al die ellende? Het is allemaal maar moord en doodslag wat de klok slaat. En het lijkt wel alsof het steeds maar erger wordt.

Tja, wat moet je daar nou op zeggen? Er gebeuren vreselijke dingen. Dat is waar. En God houdt de mensen die dat veroorzaken, blijkbaar niet tegen. Ook jou en mij niet. Als je persé iemand zou willen vermoorden, dan zou God je echt niet tegenhouden. Natuurlijk, er is geen haar op je hoofd die daaraan zou denken. Maar in principe zou je dat toch zomaar kunnen doen. Zonder dat God je tegen hield. Vind je dat niet raar? Als er een God zou zijn, dan zou Hij je toch tegen moeten houden? Of vind je van niet?

Stel je nou eens voor dat je God een advies zou mogen geven. Dat je Hem zou mogen zeggen wat Hij zou moeten doen met iemand die op het punt staat om iemand anders te vermoorden. Wat zou je dan zeggen?

Even nadenken: iemand staat dus op het punt om iemand anders te vermoorden. Wat zou je God dan aanraden? Wat zou Hij met die persoon moeten doen om hem of haar tegen te houden?

Nou, je zou Hem kunnen aanraden om die persoon dan maar ter plekke dood neer te laten vallen. Wel een paardemiddel, maar dat helpt het beste. Erg definitief.

Maar is dat wel helemaal eerlijk? Want je wordt op die manier gestraft voor een moord die je nog niet gepleegd hebt! En straffen vooraf is nou niet direct het toppunt van rechtvaardigheid.

Nee, je kunt vast wel een betere manier bedenken waarop God iemand zou kunnen tegenhouden. Wat dacht je van een tijdelijke verlamming? God zou iemand bijvoorbeeld even kunnen verlammen, net op het moment dat hij op het punt staat de moord te begaan. Maar dan wel lang genoeg natuurlijk. Net zo lang totdat zijn moordlust een beetje bekoeld is.

Zou dat helpen? ’t Zou kunnen. Misschien dat hij daardoor tot bezinning zou komen. Maar het is waarschijnlijker dat precies het tegenovergestelde gebeurt. Dat hij nog doller wordt omdat hij wordt tegengehouden! Want het is natuurlijk niet voor niks dat hij die ander van kant wil maken. Dan gaat hij vast en zeker zoeken naar een andere manier om de ander het leven te vergallen. En dan zou God hem weer moeten tegenhouden. Ook niet zo’n ideaal voorstel dus.

Nog een ànder advies? Nou, je zou God kunnen voorstellen om eens te luisteren naar het verhaal van de persoon in kwestie. Want als je iemand wilt vermoorden, dan is dat niet zomaar. Daar is natuurlijk een heel verhaal aan vooraf gegaan. Vreselijk onrecht misschien dat iemand hem heeft aangedaan. Kijk, als God dàt nou eens had tegen gehouden!

Ja, God had de ànder eigenlijk moeten tegenhouden om hem zo onrechtvaardig te behandelen. Want dan had hij op zijn beurt geen enkele behoefte gehad om die ander om zeep te helpen.

Maar hòe had God die ander dan moeten tegenhouden? Want dat is nou net het probleem: hoe God iemand zou moeten tegenhouden om een ander het leven zuur te maken! Want als Hij dat op een aanvaardbare manier zou kunnen doen bij iedereen, dan zou het probleem opgelost zijn. Als niemand meer iets zou kunnen doen waar een ander zich aan zou kunnen ergeren, dan zou de wereld een paradijs zijn!

Zou dat mogelijk zijn? Zou God iedereen op de één of andere sympathieke en aanvaardbare manier kunnen tegenhouden om iets te doen waar een ander last van heeft?

Ik dacht van niet. Want wanneer je van buitenaf elke keer in je vrijheid wordt belemmerd, dan ga je je daar toch aan ergeren, ook al gebeurt dat nòg zo sympathiek. Dan heb je constant het gevoel dat je in de gaten gehouden wordt. En als ik God was, zou dat dan ook het laatste zijn wat ik zou willen: iedereen alsmaar in de gaten houden en terugfluiten.

Nee, eigenlijk is er maar één echte goede oplossing. Niet van buitenaf, maar van binnenuit. Dat we dus van binnen veranderen. Dat we van binnen zo veranderen, dat we zin krijgen om alleen maar het goede te doen voor elkaar. Dat we vol worden van liefde voor iedereen. Dan gaat het ook niet meer ten koste van je vrijheid. Want dan kun je doen waar je zin in hebt. Gewoon omdat je dan alleen nog maar zin hebt om het goede te doen, ook voor de ander.

Kijk, en dat is dan ook het enige wat God wil. Dat we van binnen zo veranderen, dat we een hekel krijgen aan alles wat verkeerd is. En dat we een groot verlangen krijgen om alleen maar het goede te doen.

Maar hoe krijgt God ons ooit zover? Ik denk dat Hij hoopt dat we door schade en schande wijs worden. Dat we een verlangen krijgen naar een veel beter leven dan dat we hebben. Jezus Christus heeft ons laten zien hoe zo’n leven eruit ziet. Het is een leven dat helemaal open staat voor de invloed van God. En weet je, dat ligt helemaal binnen ons bereik. Daar kunnen we voor kiezen. Het maakt niet uit hoe slecht het er van binnen bij je uitziet en wat voor puinhoop het er is. En wat er in het verleden allemaal is gebeurd, hoeft ook geen belemmering te zijn. Iedereen die eerlijk verlangt naar een nieuw begin en zo wil leren leven, die is welkom. God heeft Jezus Christus gegeven om alles tussen ons en Hem in orde te maken zodat het ook kan. In de loop der eeuwen hebben miljoenen mensen dat beleefd. En dat dat ook nu nog kan, kun je zelf ervaren.

Wat je dan moet doen om zo’n leven te beginnen? Drie dingen.
In de eerste plaats moet je aan Jezus Christus eerlijk zeggen wat er verkeerd zit bij je en wat er allemaal mis is gegaan. Misschien vind je het moeilijk tegen Iemand te praten die je niet ziet, maar als je het probeert en je meent het eerlijk, dan zul je merken dat Hij er is en dat je het kunt.

Het tweede wat je moet doen is, dat je je leven aan zijn zorg toevertrouwt en Hem uitnodigt om je leven binnen te komen. Dan zul je merken dat Hij je hart vervult met zijn vrede en blijdschap. Dat is dan het begin van dat nieuwe leven.

En het derde wat je moet doen is: zoek kontakt met anderen die ook zo leven, zodat ze je kunnen helpen om te leren bidden en de Bijbel te gebruiken. Dat leren bidden en de Bijbel leren gebruiken, is namelijk erg belangrijk.

Dus als je een nieuw leven wilt beginnen met God, dan zou je nu de eerste drie stappen kunnen zetten:

– Ten eerste: eerlijk zeggen wat er allemaal verkeerd is gegaan. Dus je hart uitstorten bij Jezus Christus. Alles wat je eerlijk bekent, wordt je honderd procent vergeven.

– Ten tweede: Hem uitnodigen om je leven binnen te komen. Hoe dat gebeurt, is moeilijk onder woorden te brengen. Maar als je dat doet, dan zul je merken dat dat ook gebeurt.

– En tenslotte: kontakt zoeken met mensen die ook zo proberen te leven met Jezus en met God.

Ik kan me voorstellen dat vooral dat laatste een behoorlijke drempel voor je is om overheen te komen. Maar het lijkt moeilijker dan dat het is hoor.

Alleen de vraag waar we mee begonnen zijn, daar hebben we nog geen antwoord op gegeven. Wanneer komt er nou eens een eind aan alle ellende? Hoe lang heeft God nog geduld met de wereld? Wanneer zal Hij ingrijpen?

Nou, zolang er nog steeds mensen zijn die tot bezinning komen en voor een nieuw leven willen kiezen, heeft Hij nog geduld met de wereld. Hij wil niet dat er mensen verloren gaan, maar dat ze tot bekering komen. En die kans wil Hij ze geven.

Maar dat betekent wel dat er nog steeds vreselijke dingen gebeuren. En of je nou gelovig bent of niet, daar kunnen we allemaal mee te maken krijgen. Maar dan maakt het wel een groot verschil of je dat samen met God verwerkt of dat je daar alleen doorheen moet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in