waarom moet het waar zijn wat je gelooft

0
2321

“Och, het maakt helemaal niet uit wat je gelooft!” wordt er wel eens gezegd. “Als je het maar écht gelooft!” Nou, dat klinkt wel mooi, maar op die manier gebeuren er heel wat ongelukken. Met oud en nieuw geloofde Jan bijvoorbeeld echt dat het lontje lang genoeg was.

Maar nu is hij wel mooi zijn vingers kwijt. Toen het zo mistig was geloofde Piet echt dat hij toch nog wel 120 kon rijden. Nu rijdt hij in een rolstoel. Toen het begon te vriezen geloofde Klaas echt dat het ijs al sterk genoeg was. Een paar dagen later moesten ze hem begraven.

Ja, Jan, Piet en Klaas geloofden het allemaal heel echt hoor. Maar ze gingen er wel mooi mee de vernieling in! En als je voor jezelf de balans eens opmaakt van de afgelopen jaren, dan kom je bij jezelf waarschijnlijk ook wel een paar dingen tegen die je vast geloofde, maar waar je behoorlijk in teleurgesteld werd. Gewoon omdat het niet waar bleek te zijn.

Het maakt niet uit wát je gelooft, als je het maar ècht gelooft. Ja, vergeet het maar. Het is onzin. Als het niet waar is wat je gelooft, dan loopt dat vroeg of laat op een behoorlijke teleurstelling uit. Dat kan niet anders. Nee, je kunt geloven wat je wilt, maar als het niet waar is wat je gelooft, dan houd je jezelf alleen maar voor de gek. Het moet waar zijn wat je gelooft. Dan erváár je ook dat het waar is, dan werkt het.

Weet je, dat is met het geloof in God ook zo. Als het niet waar is wat je gelooft, dan maak je je blij met een dooie mus. Dan heb je er niks aan. Wat je gelooft moet waar zijn, anders is het waardeloos.

Maar hoe kom je dat nou aan de weet? Hoe weet je nou dat het waar is wat je gelooft? Want bij het geloof in God kom je dat toch eigenlijk pas aan de weet als je dood bent! En dat is wel een beetje aan de late kant!

Ja, zo zitten de meeste godsdiensten inderdaad in elkaar: het is een zoethoudertje waarbij je hier op aarde van alles moet doen om op die manier een plekje in de hemel te bemachtigen. Maar zo lang je nog leeft, merk je nooit of je wel goed zit. Dat moet je maar afwachten. En de kans is groot dat je je alsmaar blij maakt met een dooie mus…

Toch is dat bij het geloof in Jezus Christus niet zo. Als je met je hele hart een beroep op Hem doet, dan kun je nú al ervaren dat Hij er is en dat Hij je leven ten goede kan veranderen.

Maar wacht nu eens even, zeg je nu misschien. Daar heb je Jezus Christus echt niet voor nodig hoor. Er zijn wel meer bovennatuurlijke zaken die je echt ervaren kunt en waarvan je merkt dat het waar is. Daar hoef je echt niet voor bij Jezus Christus te zijn.

Ja, dat is zo. Je kunt ook buiten Jezus Christus om wel ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen maar de zichtbare, materiële dingen. Waarschijnlijk heb je wel eens geluisterd naar “Het Zwarte Gat” op de radio. Dan weet je daar alles van. En denk maar aan wat spiritisten ervaren met hun contacten met allerlei geestelijke wezens waarvan ze geloven dat het de geesten zijn van de overledenen. En degenen die aan transcendente meditatie doen en aan yoga, kunnen ook allerlei bovennatuurlijke dingen ervaren.

Sommige mensen geven zich over aan een bepaalde geest en raken daarbij in trance. Zo iemand noemen ze een medium. Dan neemt zo’n geest bezit van ze en spreekt dan door ze heen. Op die manier geven ze dan boodschappen door uit die onzichtbare wereld. Anderen doen dat door glaasje draaien of met behulp van een bepaald bord. Er zijn er ook die verschijningen krijgen van geesten.

En wat dacht je van al die paragnosten, helderzienden en alternatieve genezers? Natuurlijk, er is veel kaf onder het koren. Maar het is niet allemaal onzin. Veel mensen ervaren de realiteit ervan en merken dat het waar is.

Maar nu een vraag: is alles wat waar is, ook altijd goed? Dat wordt vaak gedacht. Maar is dat ook zo? Wanneer we in de krant iets lezen over bovennatuurlijke verschijnselen of als we zelf iets bovennatuurlijks ervaren, dan zijn we vaak zo onder de indruk, dat we er automatisch van uitgaan dat het dan ook wel goed zal zijn. Maar is dat wel zo? Want vergis je niet hoor. Voor je het weet kom je in geestelijke problemen. Weet je waarom? Kijk, het is waar dat we in contact kunnen komen met de geestelijke, onzichtbare wereld. Maar we weten er zo weinig van. Het is een werkelijkheid waar we niet in thuis zijn. Hoe weet je nou of de geesten of hoe je die ook wilt noemen, goed zijn of slecht? We kennen ze niet, hebben ze ook nog nooit gezien. Je komt nooit echt aan de weet of zulke geesten het goede met je voor hebben. Bovendien heb je er ook totaal geen vat op. Je kunt je er wel mee inlaten, maar je krijgt er nooit controle over. Nee, je loopt eerder de kans dat zulke onzichtbare machten controle over jou krijgen. En hoe kom je daar dan weer onderuit?!

Sommigen zeggen dat je een gids kunt krijgen in die bovennatuurlijke wereld, een geest die je om zo te zeggen bij de hand neemt bij je paranormale ervaringen. Maar ook daar heb je geen enkele greep op. Je weet gewoon niet waaraan je je overgeeft en wat er op de lange duur met je gebeurt.

Eigenlijk is er maar één in die onzichtbare wereld waar we wat van weten. Dat is Jezus Christus. Die nam namelijk de moeite om een tijdje als mens onder de mensen te leven. Daar weten we vrij veel van, want er zijn een aantal verslagen geschreven over zijn leven. Na zijn aardse leven is Hij weer naar de onzichtbare wereld teruggekeerd.

En met Hem kunnen we nog steeds in contact komen. Dat contact is het enige bovennatuurlijke contact zonder risico. Want we weten uit alles wat over Hem is geschreven hoe Hij is. En ook wat Hij met ons voor heeft: het allerbeste. Als je met Hem contact krijgt, dan heb je verder totaal geen behoefte meer aan andere bovennatuurlijke relaties. Want dan kun je onbeperkt bij Hem aankloppen om kracht en alles wat je verder nodig hebt om royaal je hoofd boven water te houden en zo te leven zoals dat Gods bedoeling is.

Wanneer je voor jezelf de balans eens opmaakt en je komt tot de conclusie dat het hoog tijd wordt voor een radicale koerswijziging, neem dan een besluit en nodig Jezus Christus uit in je leven. Je kunt zo met Hem praten, op de plaats waar je bent. Denk dan niet meteen dat je dan ook naar een kerk moet of zo, want daar gaat het nu niet om. Het gaat er in de eerste plaats om dat je contact krijgt met Jezus Christus en dat je leven daardoor ten goede verandert.

Als je gelooft in Jezus Christus, als je met Hem in zee gaat, dan is het niet alleen wáár wat je gelooft, maar ook góed. En dat ervaar je dan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in