waarom maken we zo vaak verkeerde keuzes?

0
3721

Het leven hangt van kiezen aan elkaar. Is je dat wel eens opgevallen? Het begint al wanneer de wekker ’s morgens afloopt: stap ik er meteen uit of blijf ik nog even liggen. Dan sta ik voor de keus of ik onder de douche zal gaan of dat ik alleen mijn gezicht zal wassen.

En zo gaat het verder: Welke sokken kies ik vandaag en welk overhemd. Zal ik een schone zakdoek pakken of doe ik dat de volgende keer.

Aan tafel gaat het kiezen gewoon door: smeer ik roomboter op mijn brood of halvarine. Wat voor beleg zal ik deze keer nemen, zoet of hartig. Drink ik koffie, thee of melk. Pak ik de krant of luister ik naar het nieuws. Zal ik mijn tanden poetsen na het eten of sla ik dat maar een keer over. Ga ik naar de dokter met dat rare gevoel in mijn nek of zal ik het nog maar een paar dagen aankijken. Blijf ik lezen of ga ik wat anders doen. Zal ik nog meer voorbeelden geven over het kiezen of zal ik er maar mee stoppen…

Nou, laat ik er maar mee stoppen. Want je bent het nu wel met me eens dat je daar de hele dag mee bezig bent, met het maken van keuzes.

Nu zijn er twee dingen waar je goed op moet letten bij het kiezen. In de eerste plaats moet je niet bang zijn om keuzes te maken. Want als jij niet kiest, dan kiest een ander voor je. Dan wórdt er voor je gekozen!

Dat kun je bijvoorbeeld heel goed zien als er verkiezingen zijn. Degenen die dan niet gaan stemmen, laten het in feite over aan degenen die wel stemmen hoe het land geregeerd zal gaan worden.

Maar ook in het leven van alledag zie je dat vaak. Er zijn bijvoorbeeld heel wat mannen die niet zelf kiezen wat ze aantrekken! Ja, dan wordt er voor ze gekozen, door moeder de vrouw, en dat vinden ze nog makkelijk ook!

Maar in het algemeen is het niet zo gunstig wanneer je de keus aan anderen overlaat. Want als je zelf niet kiest, raak je heel makkelijk je vrijheid kwijt. Dan gaan anderen de dienst voor je uitmaken. Ga maar een keer kijken in een kroeg, dan kom je dat gauw aan de weet! Als jij daar niet kiest, dan zijn er wel anderen die voor je kiezen. Zolang jij er niet voor kiest om op te stappen, dan zorgen de anderen wel dat je blijft zitten. Zolang jij geen vast besluit neemt om te stoppen, dan blijven de anderen roepen: neem er nog één!

Alleen de gevolgen, ja, die blijven voor jou! Daar laten ze je mooi mee zitten! Heb je dat nog nooit gemerkt?

Ja, dat is het tweede waar je goed op moet letten bij het kiezen: je bent vrij om te kiezen wat je wilt, maar de gevolgen die kun je daarna niet meer kiezen. Die zitten er onlosmakelijk aan vast. Als je iets kiest, dan kies je ook altijd voor de gevolgen. Dat kan niet anders.

Kies je bijvoorbeeld voor een glas melk, dan is het gevolg positief. Met melk meer mans! Daar hoef je dan niet meer voor te kiezen, want dat gevolg zit er gewoon aan vast. Maar neem je in plaats van melk een zelfde hoeveelheid brandewijn, dan kun je daarna net zo min meer kiezen voor de gevolgen. Als de wijn is in de man, dan zit de wijsheid in de kan. Dat komt er automatisch achteraan, daar hoef je echt niet aan te twijfelen!

Weet je, dat vergeten we nogal eens: dat je altijd vrij bent om te kiezen, maar daarna niet meer vrij bent om te kiezen voor de gevolgen. Die zitten er altijd aan vast. Daarom zeiden we net al: je moet altijd even verder kijken dan je neus lang is. Niet alleen maar kijken naar wat je leuk of lekker vindt, maar ook even denken aan de gevolgen, want daar kies je automatisch ook voor.

De vorige keer ging het erover dat je van binnen veranderen kunt. Dat was het geheim van de eerste christenen: dat ze hadden ervaren dat ze een verbond konden sluiten met God waarbij Hij dan beloofde om zijn wet in het hart te leggen en die ook in het verstand te schrijven. En dat kan nog steeds: dat je een verbond met God sluit waarbij Hij je hart zo verandert dat je zin krijgt in het goede en een hekel krijgt aan alles wat verkeerd is. En hoe doet God dat? Hij opent je ogen voor de gevolgen van je keuzes! Want meestal zijn we daar juist zo blind voor. Daardoor maken we zoveel verkeerde keuzes waarvan we later spijt hebben. We hadden niet door wat de gevolgen ervan zouden zijn. Kijk, dat wil God nou voor ons doen: onze ogen wijd openen voor de gevolgen van de keuzes die we maken. Wanneer we ons hart open zetten voor alles wat Hij ons geven wil, dan krijgen we namelijk een helder zicht op de dingen. Dan verlicht Hij ons verstand. Dan ga je het complete plaatje zien. Dat bewaart je dan voor heel wat ellende. En wat je verleden betreft, daar gaat dan een streep door. Alleen op deze manier kun je echt met een schone lei beginnen. Dat is het verbond wat je met God kan sluiten.

Maar ook hier hangt het weer helemaal af van je eigen keuze. Kies je niet, dan wordt er voor je gekozen. Dan weet je niet waar je uitkomt. Daarom: kijk verder dan je neus lang is. Wees niet bang om de belangrijkste keuze te maken van je leven. Kijk naar de gevolgen van het één en van het ander. En wees ervan overtuigd, dat een positieve keuze altijd een positief gevolg zal hebben.

“Wat kies ik, wat kies jij?
Kies maar, want de keus is vrij!
Maar kijk uit wat je kiest,
want je kiest ’t gevolg erbij!”

Ja, dat geldt zeker voor een positieve keuze voor een leven met God.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in