Het verhaal van Nick Vujicic, de man zonder armen en benen

1
8138

Probeer je eens in te beelden dat je door je drukke dag gaat zonder armen en benen. Beeld je je leven eens in zonder de mogelijkheid om te lopen, te zorgen voor je basisbehoeften of zelfs diegenen te omhelzen die je liefhebt. Maak kennis met Nicholas Vujicic.

Nick werd geboren in 1982 in Melbourne, Australië, zonder armen en benen. Drie echografieën slaagden er niet in de complicaties bloot te leggen. En toch was de familie Vujicic bestemd om om te gaan met zowel uitdaging als zegen van het opvoeden van een zoon die weigerde toe te laten dat zijn fysieke conditie zijn levensstijl zou beperken. De begindagen waren moeilijk. Zijn moeder weigerde hem zelfs aan te kijken na zijn geboorte. Maar toen aanvaardde ze haar kind en nam ze hem op in haar liefde.

Tijdens zijn kinderjaren had Nick niet enkel te doen met de typische uitdagingen van school en adolescentie, maar hij worstelde ook met depressie en eenzaamheid. Nick vroeg zich steeds af waarom hij anders was dan alle andere kinderen. Hij vroeg zich ook af wat voor doel of zin zijn leven had.

Volgens Nick kan de overwinning op zijn worstelingen, alsook zijn sterkte en passie voor het leven vandaag de dag, toegekend worden aan zijn geloof in God. Zijn familie, vrienden en de vele mensen die hij heeft ontmoet op zijn tocht hebben hem ook geïnspireerd om verder te gaan. Maar voordien was hij kwaad op God vanwege zijn omstandigheden en probeerde hij zichzelf van het leven te beroven.

Hij vertelt: “Echter, voordat ik geloofde in Jezus was ik kwaad op God, en ik gaf Hem de schuld voor het ontbreken van mijn ledematen, en het feit dat Hij niet naar mij om leek te zien. De reden waarom ik dacht dat Hij mij vergeten was was omdat Hij mijn gebed om nieuwe ledematen niet beantwoordde. En ook antwoordde hij mij niet toen ik vroeg waarom Hij dit had gedaan.

Omdat ik werd gepest op school en een heleboel negatieve aandacht kreeg, ik me als een last voor mijn ouders voelde en ik geen rooskleurige toekomst zag, heb ik geprobeerd zelfmoord te plegen door mijzelf in mijn bad te verdrinken.

Toen ik bezig was kwam de gedachte in mij dat ik mijn ouders met heel veel verdriet ging achterlaten, en dat hielp me om het niet te doen. Het was door Gods genade dat ik hier nog steeds ben, en ik kan de woorden van Jeremia hoofdstuk 29, vers 11-14 voor mij zien bewaarheid worden.”

Want Ik weet welke plannen Ik voor u heb,’ zegt de Here. ‘Met deze plannen heb Ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven. Als u tot Mij bidt, zal Ik luisteren. U zult Mij vinden als u Mij zoekt en het oprecht van Mij verwacht.

Nick kwam tot geloof en aanvaardde zichzelf zoals hij was toen hij 15 was. “Ik was 15 toen ik mijn leven aan Jezus gaf. Ik wist dat ik mijn leven moest rechtzetten bij Hem, maar ik gaf Hem de schuld van mijn lijden. Ik las hoe Jezus zei dat de blinde man geboren was zodat de werken van God door hem zouden geopenbaard worden. Ik zei tegen God dat als Hij een plan voor die man had, ik zeker geloofde dat Hij er één voor mij had. Ik gaf het op om het plan te weten en ging volledig op Hem vertrouwen, de ene dag na de ander. Ik realiseerde me dat God het niet was die mij deze pijn gaf. Maar wat slecht leek, keerde God ten goede.”

Nick zegt dat hij gelukkig is ondanks zijn fysieke toestand. “God is met mij en houdt van mij. Dat wetend geeft mij hoop en vreugde. Hij gaf mij een doel en toonde mijn bestemming. Dankbaar zijn, en tevreden voor wat ik heb in mijn leven, in plaats van ontevreden te zijn met wat ik niet heb, dat is het belangrijkste.”

Hoe Nick zijn vrouw ontmoette

Nick is ondertussen getrouwd en heeft twee kinderen.

“Ik werd verliefd op haar bovenop de Beltoren in McKinney, in Texas. Het volledige verhaal staat in het boek “Liefde zonder Limieten”, maar het was een nacht die ik nooit zal vergeten. Ik ging spreken voor een privé-feestje van ongeveer 16 mensen, nadat we mijn korte film “Butterfly Circus” hadden bekeken. Ik vertelde een beetje over mijn doelen bij Life Without Limbs in het uitreiken naar de wereld, voor Christus. Toen ze binnenkwam met onze gemeenschappelijke vrienden, keken we elkaar in de ogen, onze harten kwamen in vuur en de rest is geschiedenis. Ze is mijn beste vriend, mijn liefste, mijn vrouw. Ik hou echt enorm veel van haar. Ze heeft een genade, een liefelijkheid, geduld en zachtheid die ik zo respecteer. Ze is zo’n gefocuste en vriendelijke gever. We zijn dankbaar voor onze zoon Kiyoshi en voor de kinderen die God ons geeft volgens Zijn wil en plan voor ons leven. ”

Sinds zijn eerste lezing op 19-jarige leeftijd heeft Nick de hele wereld rondgereisd en zijn verhaal met miljoenen gedeeld, soms in stadions tot de nok gevuld. Hij sprak met diverse groepen, zoals studenten, leraars, jonge mensen, zakenlui en kerkelijke congregaties van allerlei slag. Vandaag heeft hij meer bereikt dan de meeste andere mensen bereiken in hun leven. Hij is auteur, muzikant, acteur, en zijn hobby’s omvatten vissen, schilderen en zwemmen. In 2007 maakte Nick een lange reis van Australië naar zuidelijk Californië, waar hij de president is van de organisatie Life Without Limbs, die in 2005 werd opgericht. Nick zegt: “Als God een man zonder armen en benen kan gebruiken om Zijn handen en voeten te zijn, dan zal hij zeker elk bereidwillig hart gebruiken!”

 

lees ook: voetstappen in het zand, hoe God op een wonderlijke manier ingrijpt

1 REACTIE

  1. Wie je ook bent en wat je ook bent, God ziet je hart aan en wat doe je met Zijn Zoon Jezus Christus.
    Joh. 3:16

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in