Bono over Jezus

0
2366

In een boek dat ik recent aan het lezen was kwam ik een heel interessant stukje tegen. Bono, de zanger van U2, werd geinterviewd en het gesprek kwam terecht op Jezus Christus. Bono had een aantal verrassende dingen te zeggen ..

Interviewer:
Christus behoorde zonder meer tot de grote denkers van de wereld. Maar de Zoon van God – is dat niet wat vergezocht?

Bono:
Nee, voor mij is dat niet vergezocht. Kijk, de reactie van ongelovigen op het Christus-verhaal luidt altijd zo: Hij was een groot profeet, ontegenzeggelijk een zeer boeiende vent, die heel wat te zeggen had langs de lijn van andere grote profeten, of dat nu Elia, Mohammed, Boeddha of Confucius was. Maar dat staat Christus je helemaal niet toe. Hij geeft je die ontsnappingskans niet.
Christus zegt: ‘Nee, ik zeg niet dat ik een leraar ben, noem me dan ook geen leraar. Ik zeg niet dat ik een profeet ben. Ik zeg: “Ik ben de Messias.” Ik zeg: “Ik ben de vleesgeworden God.” En mensen zeggen: ‘Nee, nee, alsjeblieft, wees gewoon een profeet. Een profeet kunnen we aan. Je bent ietwat excentriek. We hebben Johannes de Doper gehad die sprinkhanen en wilde honing at, dat kunnen we behappen. Maar zeg niet het “M”-woord! Omdat, weet je, we je dan zullen moeten kruisigen.’
En Hij weer: ‘Nee, nee. Ik weet dat jullie verwachten dat ik terugkeer met een leger en jullie bevrijd van deze engerds, maar ik ben werkelijk de Messias. Op dit punt begint iedereen naar zijn schoenen te staren en zegt: ‘O, mijn God! Hij blijft het maar zeggen.’

Waar je zodoende bij uitkomt is: ofwel Christus was wie Hij zei te zijn -de Messias- of Hij was een complete idioot. Ik bedoel, we hebben het hier dan over halvegaren van het kaliber Charles Manson. (….) Ik maak hier geen grapje. Het idee dat de hele loop van de beschaving, op minstens de helft van deze wereldbol, compleet is omgelegd en op z’n kop is gezet door een halvegare …. Dát lijkt me nu echt vergezocht!

tot zover Bono.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in