evolutie, wetenschap en miljoenen jaren

0
3181

wie zich verdiept in de werking van de menselijke cel treedt een wereld binnen van onvoorstelbare complexiteit. Het is mij een compleet raadsel dat mensen blijven vasthouden aan de evolutietheorie als drijvende kracht achter dit alles.

Laatst in een gesprek met een collega kwam dit ook weer terug:

“God, hoezo God. Evolutie en miljoenen jaren hebben het gedaan. Daar is geen God voor nodig”.

Deze reaktie is illustratief voor hoe ontzettend veel mensen denken. Evolutie heeft het leven verklaard, daar heb je helemaal geen God voor nodig.

ik vraag me af of deze mensen zich weleens echt hebben verdiept in de werking van de menselijke cel.

als de moderne wetenschap iets aan het licht heeft gebracht dan is het wel het volgende: de menselijke cel is geen simpel hoopje plasma maar een hightech fabriek compleet met kunstmatige talen en de bijbehorende decodeersystemen, geheugenbanken voor de opslag en het oproepen van informatie, elegante besturingssystemen die de geautomatiseerde montage reguleren van elementen en onderdelen, een vangnet voor fouten, correctie-instrumenten voor kwaliteitscontrole, assemblageprocessen volgens het principe van prefabricatie en modulaire constructie en een vermogen dat onze eigen meest geavanceerde machines geen van allen kunnen evenaren, want het kan zijn complete structuur binnen enkele uren vervangen.

als voorbeeld een filmpje dat laat zien hoe eiwitten worden geproduceerd. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, ze regelen zo’n beetje alles: de stofwisseling, het gevecht tegen ziektekiemen, de organisatie in spieren, cellen en organen. het wordt allemaal geregeld door eiwitten.

Eiwitten zijn opgebouwd uit honderden tot duizenden aminozuren. er bestaan zo’n twintig verschillende aminozuren, met de varianten links- en rechtsdraaiend. Een belangrijke voorwaarde is dat de keten alleen bestaat uit links draaiende aminozuren. anders functioneert het eiwit niet. Ook is het van het grootste belang dat de aminozuren in de juiste volgorde worden geplaatst, anders functioneert het eiwit ook niet.

De precieze instructies voor de bouw van een eiwit liggen vast in het DNA. In iedere menselijke cel bevindt zich 2 meter (!) zeer strak opgerold DNA vol met gecodeerde instructies voor de bouw van functionele eiwitten. De codes worden gelezen door een moleculaire machine, gekopieerd en buiten de celkern gebracht. dit stukje ‘messenger -RNA’ wordt vervolgens naar een assemblagefabriek, een ribosoom, gebracht waar aan een moleculaire lopende band een keten van aminozuren wordt gefabriceerd in een zeer specifieke volgorde. De aminozuren worden aangeleverd vanuit andere delen van de cel en met elkaar verbonden in precies de juiste volgorde, anders werkt het eiwit niet.

als dit proces is voltooid wordt de keten verplaatst naar een tonvormige machine , en daar wordt de keten omgevormd tot een 3-dimensionale vorm die nodig is voor zijn functioneren.

Vervolgens wordt hij losgelaten en naar de precieze locatie geleid waar hij nodig is.

als ik dit proces gevisualiseerd zie kan ik alleen maar diep onder de indruk raken van de schepper die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in