zet het afval buiten – mam

0
2143

De zestienjarige Mark kwam naar beneden voor zijn favoriete ontbijt: een schaaltje Alpha-Bits. Toen hij bij de tafel kwam zag hij tot zijn verbazing dat de doos met Alpha-Bits was omgevallen en dat de stukjes die eruit gevallen waren nu samen op zijn placemat een korte zin vormden: ‘Zet het afval buiten – Mam.’

Omdat hij goed had opgelet tijdens zijn laatste biologieles, ging Mark ervan uit dat deze boodschap niet door zijn moeder was achtergelaten. Hij had immers pas geleerd dat het leven zelf niet meer is dan een product van willoze natuurwetten. Als dat zo is, redeneerde Mark, waarom zou dan een eenvoudige boodschap als Zet het afval buiten – Mamniet net zo goed het product van deze willoze natuurwetten zijn? Misschien had de kat de doos omgegooid, of misschien was er een lichte aardschok geweest die het huis had laten schudden. Hoe dan ook, het is niet verstandig om te snel conclusies te trekken. Bovendien had Mark toch al geen zin om het afval buiten te zetten. hij had helemaal geen tijd voor vervelende klusjes. Het was zomervakantie en hij had zin om naar het strand te gaan want Mandy zou daar ook zijn.

Omdat Tom ook een oogje op Mandy had, moest Mark ervoor zorgen dat hij eerder dan Tom op het strand was. Maar toen Mark bij het strand aankwam, zag hij Tom en Mandy hand in hand langs de kust lopen. Nadat hij hen zo een tijdje had nagestaard, keek hij naar beneden en zag dat er een groot hart in het zand getekend was. In dit hart las hij de woorden: ‘Mandy houdt van Tom’. Mark voelde een steek in zijn hart. Maar zijn kennis uit de biologieles kwam gelukkig weer goed van pas. Misschien zijn ook hier de natuurwetten  aan het werk geweest! dacht hij. Er kan een natuurlijke verklaring zijn voor dit hart en voor deze woorden. Misschien is een krab hier verantwoordelijk voor of zijn er vreemde wervelingen in de lucht die deze tekening geproduceerd hebben. Natuurlijk wilde Mark niet een conclusie trekken die hij niet leuk zou vinden. Om dat te kunnen doen, moest hij zijn ogen sluiten voor het zichtbare bewijs van het stel dat verderop hand in hand liep.

Getroost door de wetenschap dat je -net als in de biologielessen- conclusies kunt ontkennen wanneer deze je niet aanstaan, besloot Mark even lekker op zijn rug in het zand te gaan zonnen. Hoog boven hem zag hij een boodschap in de lucht staan. ‘Drink Coke’ stond er met wollige letters in het blauw. Wat een vreemde wolkjes, dacht Mark. Misschien zijn hier ook vreemde luchtwervelingen aan het werk geweest?

Nee, Mark kon niet langer volhouden dat deze tekst toevallig in de blauwe lucht was gekomen. ‘Drink Coke’ moest wel een reclamezin zijn. Dit was onmiskenbaar een uiting van intelligentie. Het was ondenkbaar dat deze tekst het product was van natuurkrachten, want natuurkrachten hebben nog nooit zulke duidelijke boodschappen achtergelaten. Hoewel er nergens een vliegtuigje te bekennen was, moest Mark wel tot de conclusie komen dat dit een reclametekst was. Bovendien wilde Mark graag gehoor geven aan deze oproep. Door de warme zon had hij nu wel trek in een lekker colaatje gekregen!

EENVOUDIGE LEVENSVORMEN BESTAAN NIET!

Je moet een valsspeler of een ongelofelijke fantast zijn om vol te houden dat boodschappen als ‘Zet het afval buiten – Mam’ en ‘Mandy houdt van Tim’ slechts veroorzaakt zijn door de werking van hersenloze natuurwetten. Toch zijn dergelijke onzinige verklaringen bijna overal te horen waar biologielessen worden gegeven. Naturalistische biologen blijven stug volhouden dat boodschappen met een structuur die nog veel complexer is, kunnen worden gezien als het product van hersenloze natuurwetten. Zij houden vast aan die naturalistische verklaring om de oorsprong van het leven uit te kunnen leggen.

Naturalistische biologen beweren dat het leven spontaan uit levenloze materialen is geevolueerd door de werking van natuurwetten en zonder tussenkomst van enige intelligentie. Zo’n theorie mag aannemelijk geklonken hebben in de oren van een negentiende eeuwse wetenschapper die nog niet over de technologie beschikte om de verbazingwekkende complexiteit van een levende cel te analyseren, maar vandaag de dag staat deze naturalistische verklaring haaks op alles wat we weten over natuurwetten en biologische systemen.

met toestemming overgenomen uit  ik heb te weinig geloof om een atheist te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in