weer terug in het ouderlijk huis

0
2056

Mijn nieuwe baan bevond zich op een redelijke rij-afstand van het ouderlijk huis. En omdat ik nog geen nieuwe woonruimte had, trok ik daar maar weer tijdelijk in

In die tijd bezocht mijn broer de universiteit en kwam daar in aanraking met een gespreksgroep over het geloof. Ze nodigden hem uit om eens een avond bij te wonen. Hij heeft dat gedaan en werd daar flink aan het nadenken gezet. Men bleek toch wel antwoorden te hebben op zijn vragen. Als dit waar is dan wil ik het ook zei hij en hij werd een christen.

En diezelfde broer kwam ik ook weer tegen in het ouderlijk huis. Hij begon meteen op een nogal opdringere manier (‘na het eten gaan we praten’) over zijn nieuw gevonden geloof te vertellen. Ik vond het heel leuk voor hem, maar wilde er niets van weten. En dat maakte ik hem ook goed duidelijk.

Samen met mijn andere broer ging ik ook weleens een weekend naar mijn broer in Enschede. En nu moesten we natuurlijk ook mee naar de kerk. Nou ja, oke dan maar. Op zondagmorgen haalden we eerst nog een andere student op, een student wiskunde. Ik herinner me nog dat ik toen dacht: hoe is het mogelijk, zo’n intelligente jongen en die gaat naar de kerk. Ik begreep niet hoe dat kon. Intelligentie en geloven konden niet samen gaan dacht ik toen.

Wij naar die kerk. Het was niet in een echte kerk, maar in een gewone zaal, een kantine. Met gewone stoelen. Dat vond ik wel mooi. Maar verder? Ik begreep helemaal niets van de preek. Toen mijn broer me dan ook vroeg na afloop wat ik ervan vond beet ik hem toe dat ik alleen meegegaan was omdat ze een chauffeur nodig hadden.

Bij mijn andere broer had de boodschap meer succes: ook hij werd een christen. Nu waren er al twee van die ‘geloofskwezels’ in huis. Mijn zus en ik dreven er behoorlijk de spot mee. Het kwam regelmatig voor dat ik ’s avonds thuis kwam en mijn beide broers in de kamer vond, met de bijbel op schoot. Ik vond dat allemaal maar niets en vluchtte dan ook snel naar mijn kamer.

Mijn broer vroeg me ook weleens zomaar: “wat is eigenlijk het doel in jouw leven?” doel, doel, hoezo doel, wat een gezeur. Mijn doel was om op een zo plezierig mogelijke manier het leven door te brengen. Gewoon lekker bezig zijn voor jezelf, heerlijk egoïstisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in