het zijn opwindende tijden. micro- en celbiologen zijn steeds beter in staat om de microscopische wereld van de cel te doorgronden. steeds meer ontdekkingen laten zien hoe verbijsterend complex alles in elkaar zit.
een zo’n ontdekking is bijvoorbeeld de bacteriele zweephaar, Een bacterie met complete buitenboordmotor op microscopische schaal bestaande uit 40 onderdelen. Als er ook maar één enkel onderdeel ontbreekt werkt die motor niet.
de propeller van de zweephaar kan ronddraaien met tienduizend omwentelingen per minuut. hij kan ook nog stoppen binnen een kwart van een omwenteling en kan dan onmiddelijk de andere kant op draaien met tienduizend omwentelingen per minuut.
het wordt dan ook wel de meest efficiente motor van het heelal genoemd. zijn prestaties gaan ver uit boven alles wat wij kunnen maken, vooral als je rekening houdt met het formaat. een zweephaar is enkele microns groot, een micron is eenduizendste milimeter.
een wetenschapper liet een keer een tekening van een bacteriele zweephaar zien aan zijn vader, een ingenieur de zeer kritisch stond tegenover zijn beweringen van intelligent ontwerp. de vader begreep totaal niet waarom zijn zoon er zo van overtuigd was dat de wereld was ontworpen door een intelligentie.
de vader bestudeerde de tekening een tijdje zonder iets te zeggen. Tenslotte keek hij op en zei verwonderd tegen zijn zoon: nu begrijp ik waar jij het over had!
hieronder geen tekening maar een video-animatie van de bacteriele zweephaar
bekijk ook: evolutie: wat je niet wordt gezegd tijdens de biologielessen