3 momenten waarop ik echt heb gemerkt dat God er is

0
67

soms krijg je weleens de vraag waarom je denkt dat het echt waar is wat je gelooft. Zit je jezelf niet voor de gek te houden? Misschien bestaat God gewoon niet en geloof je gewoon in sprookjes. Daarom hieronder 3 bijzondere gebeurtenissen waarbij ik echt heb gemerkt dat God er is. 

1989, ontmoeting met mijn vrouw

in 1989 was ik verhuisd vanuit Den Helder naar Eelde. ik ging toen al een tijdje naar een kerk in Groningen. Als nieuw-gelovige had ik, na 3 minder succesvolle relaties, ook gebeden om een gelovig meisje te mogen ontmoeten. Op een zondagochtend in die kerk in Groningen zag ik 2 meisjes binnenstappen waarbij ik een van de twee heel interessant vond. ik stapte er na afloop dan ook op af, maar dat eerste contact verliep helaas niet heel goed. 

Later in de week werd ik gebeld door iemand van de kerk. Hij had al meerdere mensen geprobeerd en vroeg aan mij of ik 2 meisjes kon ophalen van het station om die dan naar de kerk te rijden. 

Ik vond dat prima en had meteen al een idee wie dat zouden kunnen zijn. Op die zondagochtend reed ik naar het station in Groningen en wie stond daar? Tjitske, in haar eentje. 

Dat eerste ritje was het begin, ik haalde haar daarna steeds op van het station. Al snel bleek dat we het bijzonder goed konden vinden en uiteindelijk kregen we een relatie.

later vertelde Tjitske me dat zij ook gebeden had voor een partner die goed bij haar zou passen. We zijn nu inmiddels 32 jaar getrouwd en hebben gemerkt dat we bijzonder goed bij elkaar passen. We geloven dan ook echt dat God ons bij elkaar heeft gebracht.

2001, onze beide kinderen

nadat we in 1998 ons eerste kind, Jozef hadden gekregen werd in 2001 Esther geboren. Dat was op een donderdag. Zondags was de kerkdienst,  in de kerk wisten een paar mensen dat ons tweede kindje was geboren, de naam van het kindje was echter nog niet bekend. Ook waren de liedjes die gezongen zouden gaan worden in de week ervoor al voorbereid.

Op een bepaald moment werd het kinderlied ‘Hij alleen’ gezongen. In dit lied staan de volgende regels:

De God van Abraham, Isaäk en Jacob,
de God van Adam en Eva,
van Jozua en Job.
De God van David, Elia en Mozes,
de God van Esther en Jozef
daar vertrouw ik op!

dat was een lied dat niet vaak werd gezongen, maar net toevallig na de geboorte van onze dochter Esther wel en dat terwijl niemand hiervan wist. We zagen dat echt als een knipoog van God.

2024, ontmoeting in Eelde

in april 2024 waren we weer even terug in Eelde. Tot 2008 hadden we daar gewoond, sinds die tijd wonen we in het midden van het land. We kenden natuurlijk ook veel mensen in Eelde. 

we reden naar de Albert Heyn om wat boodschappen te doen. Terwijl we richting de ingang liepen kwam Piet (naam veranderd ivm privacy) er ook net aan fietsen. Piet is de vader van een klasgenootje van vroeger van Jozef, onze zoon.

we raakten even leuk aan de praat over van alles en nog wat.

Tjitske en Hannah gingen alvast winkelen en Piet en ik praatten nog even verder. ineens begon hij over het geloof, of we daar nog mee bezig waren. Er ontspon zich een heel leuk gesprekje waarbij ik wat kon delen over mijn radicale ommezwaai. terloops deelde ik hem mee dat ik er een hele website over heb gemaakt. dat vond hij wel interessant dus die stuurde ik hem op. ik kreeg meteen al reactie dat hij het erg interessant vond.
Tjitske en ik vonden het erg bijzonder wat er gebeurd was.

maar het verhaal is nog niet afgelopen…

de volgende dag hadden we fietsen gehuurd en we fietsten lekker wat rond. We hadden echter niet veel eten bij ons dus moesten we even wat halen bij de Albert Heyn. Ik maakte nog een grapje over dat we misschien Piet wel weer tegen zouden komen.

we rijden de bocht om en wie komt er aan ook op weg naar de Albert Heyn, Piet. ik kon het niet geloven.

in de winkel ging het gesprek gewoon weer verder over het christelijk geloof en mijn website. 

ik kon maar 1 conclusie trekken: God heeft deze man op het oog. ik ben benieuwd hoe het allemaal verder gaat. ik kon hem nog even vertellen dat de Stadskerk in Groningen zo’n fijne gemeente is, daar wilde hij misschien wel een keer heen. 

voor wie denkt dat dit niets bijzonders is, dezelfde persoon op 2 opeenvolgende dagen tegenkomen op precies dezelfde plek, volgt hier een stukje kansrekening.

als je aanneemt dat de winkel 36 kwartieren open is, als je aanneemt dat bezoek in ieder van die kwartieren even waarschijnlijk is, als je aanneemt dat bezoekers die in hetzelfde kwartier de winkel bezoeken elkaar zeker tegenkomen en tenslotte, als je aanneemt dat beide personen iedere dag de winkel bezoeken, dan is de kans op tegenkomen op 1 dag 1 op 36.
De kans dat ze elkaar tegenkomen op twee achtereenvolgende dagen is dan 1 op 36 kwadraat  = 1 op 1296 = 0,0007716

ik sprak er later nog over met een wiskundig aangelegde vriend en die zei dat de kans nog veel en veel kleiner is omdat we mekaar ook nog 2 keer precies tegenkwamen bij het naderen van de winkel.

Al deze 3 gebeurtenissen en vooral de laatste hebben heel veel indruk op me gemaakt omdat toen heel erg doordrong dat God onze omstandigheden had geleidt. En als je dat merkt geeft dat een gevoel dat met niets te vergelijken is. daar kan niets op deze aarde tegenop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in