Watergate en de opstanding

0
1948

Kun je je echt een grote groep mensen voorstellen die overeenkwamen om te liegen en dit de rest van hun leven, ondanks martelingen en dood, vol te houden en geen van hen zou ooit “uit de school klappen”? Hoe onwaarschijnlijk dit is toont de volgende illustratie van Chuck Colson.  Mr. Colson was een adviseur in het kabinet van President Richard Nixon en een voormalige medeplichtige aan het Watergate schandaal in 1972-1973.

Als resultaat van Watergate bracht Colson tijd in de gevangenis door, werd een Christen en startte Breakpoint Prison Fellowship. Hij schrijft in een Breakpoint verslag:

“Ik heb zelf  vele malen vragen over de opstanding gehad. Mijn antwoord is altijd dat de discipelen en vijfhonderd anderen ooggetuigen verklaren dat Jezus uit het graf was opgestaan. Maar daarna werd ik dan gevraagd, ‘Hoe weet je dat ze de waarheid vertellen? Misschien was het wel oplichterij. Mijn antwoord hierop komt van een ongewone bron: Watergate.

Watergate was een samenzwering van de nauwst betrokken medewerkers van de President van Amerika – de machtigste mannen in Amerika die bijzonder loyaal aan hun president waren. Maar een van hen, John Dean, getuigde tegen Nixon, om, zoals hij dat zei, ‘zijn eigen huid te redden’ en hij deed dat slechts twee weken nadat hij de president op te hoogte had gesteld van wat er werkelijk aan de hand was – twee weken! De echte maskerade, de leugen kon slechts twee weken worden volgehouden en daarna sprong iedereen uit het bootje om zichzelf te redden. Het feit is nu dat iedereen rondom de President waarschijnlijk zijn geloofwaardigheid heeft verloren of misschien gevangenisstraf heeft ondergaan.

Maar ondanks dit alles was niemands’ leven onder bedreiging.

Maar hoe zat dat met de discipelen? Twaalf onbetekenende mannen, boeren eigenlijk, werden niet alleen geconfronteerd met verlies van prestige en geloofwaardigheid, maar  ondergingen  slagen, stenigingen en doodstraffen. Elke discipel echter bleef, tot zijn laatste adem, volhouden dat hij de opgestane Jezus had gezien.

Denk je niet dat een van deze apostelen zou breken voordat ze werden onthoofd of gestenigd? Of dat een van hen met de autoriteiten zou hebben onderhandeld? Geen van hen deed dit. Zie je, mannen zijn bereid hun leven te geven aan iets waarvan ze geloven dat het waar is – maar ze zullen nooit hun leven geven voor iets waarvan ze weten dat het een leugen is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in